Dresscode voor op kantoor

Het is niet altijd gemakkelijk om te bepalen wat nou de geschikte kleding is om aan te trekken naar kantoor. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat slechts 55% van de werkplekken daadwerkelijk een dresscode heeft voor kantoorkleding. De voorschriften worden steeds flexibeler, maar nog steeds zijn er duidelijke do’s and don’ts. Dus wat kan wel, maar vooral; wat kan echt niet? We bespreken hier de algemene richtlijnen waarmee je op de meeste kantoren goed voor de dag kunt komen. Kies jouw nieuwe office look op NA-KD en maak jezelf klaar voor je werk!

Soorten kledingvoorschriften voor op kantoor

Zakelijke dresscodes zijn in principe onder te verdelen in vier categorieën:

  • Zakelijk formeel
  • Zakelijk professional
  • Zakelijk casual
  • Casual

Business Formal

De meest serieuze categorie voor kantoorkleding is business formal. Dit betekent full-on maatpak en stropdas voor mannen. Vrouwen hebben iets meer keuze maar nog steeds geldt ‘dress to impress’. Ga voor een broekpak of rokkostuum en combineer deze met conservatieve accessoires en schoenen met een hak.

Business Professional

Een stapje minder officieel dan voorgaande is zakelijk professioneel. Vergis je niet, hier geldt nog steeds conservatief en traditioneel, echter is deze dresscode wat flexibeler met kleuren en patronen. Als man hul je jezelf in een pak met stropdas. Dit pak mag echter in andere tinten gedragen worden dan traditioneel zwart of donkerblauw. De stropdas mag felle kleuren of opvallende patronen bevatten. Vrouwen dragen meestal een pak of rok, afgekleed met een topje en jasje en sieraden mogen wat meer opvallen.

Business Casual

Wordt er op je kantoor gezegd dat je zakelijk casual gekleed mag komen, dan wordt er eigenlijk gezegd dat je niet dagelijks in pak naar kantoor hoeft. Pumps en kousen mogen afgewisseld worden met nette pantalons en een bloesje. Je moet wel een zekere mate van professionaliteit behouden, zelfs in casual look. Hierbij kun je voor heren denken aan een colbert met knoopjes, als vrouw mogen rokken, pantalons of kaki’s gecombineerd worden met een bloesje, net vest of jasje.

Sieraden mogen gezien worden en daarin hoef je niet terughoudend te zijn.

Casual

Het woord casual zegt het al; het is de minst formele stijl. De grootste uitdaging is om ervoor te waken dat je professionaliteit blijft behouden, ook al mag je casual de deur uit. Je moet er bijvoorbeeld altijd voor zorgen dat je kleding gestreken is en geen vlekken of beschadigingen bevat.

Een casual broek of pantalon met een polo met kraag of een trui met ronde hals is voor mannen uitermate geschikt. Voor vrouwen is er nog iets meer keuze; zij kunnen gaan voor mooi zittende topjes of bloesjes, pantalons of een rok die een speels model mag hebben. In kleuren en patronen mag je creatief zijn en hoef je jezelf niet in te houden.

esmee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *