De beste manieren om papierwerk te ordenen

Is jouw kantoorplek of home office permanent een vuilnisbelt? Zweven belangrijke facturen en spreadsheets overal rond, behalve op de plek waar je ze verwacht?

Er valt veel voor te zeggen om over te schakelen naar een paperless office, waarbij al je documenten digitaal staan. Dat is niet voor elke kantooromgeving haalbaar of zelfs maar wenselijk. Lees daarom hier de beste tips om je papieren te ordenen, en haal met een opgelucht hart weer adem achter jouw perfect opgeruimde bureau!

Koop het opbergsysteem waar jij handig mee kunt werken

Er zijn heel veel manieren om losse papieren te temmen. Je kan kiezen voor een hangkast of een systeem met magneetjes omdat dat er in de (web)winkel leuk uitzag. Als je het in de praktijk niet fijn vindt om met dat systeem te werken, dan zal je nog steeds papieren op de grote berg blijven deponeren.

Kies dus een systeem dat voor jou fijn voelt en waarmee jij binnen een paar minuten een flinke stapel documenten kan opbergen. Of dat nou alfabetische ringmappen, plastic of kartonnen ordeners, grote dozen of plastic cassettes zijn.

Maak er ruimte voor

Misschien heb je wel de wil om je papieren netjes op te bergen, maar heb je domweg niet voldoende plek. Dan is het geen wonder als je administratie zich verspreidt over je bureau. Tot het punt dat je je computermuis zich spoorloos heeft verstopt onder de correspondentie, en zich er echte muizen tussen je facturen nestelen.

Jij bent toe aan extra tafels, bureaus of kasten om je papieren kwijt te kunnen. Dat betekent dat je misschien je kantoorruimte eerst op moet ruimen. Weg met overtollige stoelen, tafels of planten. Vervang ze door een meubel waarin je al je papieren kunt leggen. En trakteer jezelf op een heerlijk stuk taart van jeEigenTaart – je hebt zojuist de ruimte en orde gecreëerd waarin je geconcentreerd kunt werken!

Bedenk hoe lang je een bepaald soort document wilt bewaren

Niet alle papieren hoeven tot in de lengte der dagen bewaard te worden. Na een bepaalde tijd heb je er niks meer aan, en kan je ze probleemloos bij het oud papier deponeren. Hier een paar vuistregels voor hoe lang een bepaald papier nuttig is.

  • Aankoopbonnetjes die je al gedeclareerd of verwerkt hebt, kunnen na een maand of 2 de prullenbak in.
  • Facturen voor opdrachten of kleine goederen zijn na een jaar rijp voor recycling.
  • Bankdocumenten verliezen na 5 jaar hun relevantie
  • Belastingaangiftes en loonadministratie kan je na 7 jaar de deur uit doen.
  • Contracten voor grote aankopen, vastgoed en verzekeringsdocumenten zijn een goede 10 jaar belangrijk.

esmee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *